Nije me bilo

„Prazan prostor oko mene je sve pustiji, moja smiješna pobuna sve tiša.“

Tvrđava, Meša Selimović

Nije me bilo neko vrijeme, neki neobičan period života mi se dogodio uslijed situacija na koje baš i nisam mogla utjecati. Nešto se ne snalazim u zadnje vrijeme sa svim onim što me snašlo, nešto se u meni pobunilo i traži neku novu cestu, neki novi smjer, neki izlaz iz ovoga što se trenutno naziva životom. Potrebna mi je promjena, bojim se čak i drastična promjena. Pomirena sam s onim što mi je dano, s onim na što nisam po svemu sudeći željela utjecati. Čudakinja sam koja se uhvati kako bih na trenutke mogla vrištati od sreće što nemam dijete/djecu. Sretna i zahvalna, jer kad vidim druge, svoje prijatelje i s čim se oni suočavaju zaista vrištim iznutra. Reći ću vam istinu, kad zatvorim svoja vrata osjetim neopisivo olakšanje što ja nisam u toj poziciji. Hvala ti Bože, što ne moram animirati dijete i odgajati ga. Ne mogu više glumatati, jednostavno nemam živaca za to. Dok su u školi i pod kakvom takvom kontrolom toleriram ih, čak se njima mogu i baviti, dok sve, u slobodnoj nekoj privatnoj zoni, mi predstavlja horor. Hvala vam svima koji me niste zvali na dječje rođendane, nemam snage više ni glumatati kako mi je to fora. Ne mogu si zamisliti neke situacije, koliko god sam za njima čeznula i rijeku suza isplakala što mi se to nije dogodilo u životu. Sad osjećam samo zahvalnost što mi se to nije dogodilo. Okrenut ću se malo sebi i svojim potrebama. Bavit ću se sobom i svojim željama. Čitat ću. Putovat ću. Neću se više bojati samoće, neću se bojati osuda i sažalnih pogleda. Živjet ću drugačiji život, onakav kakav mi je dan, onakav kakav je trebao biti. Zbogom malograđanštino i moderni pogledi na svijet, zbogom stare rotkinje i bezbrojni savjeti, bezbrojni doktori, bezbrojni primjeri, bezbrojne molitve i zavjeti. Zbogom sve ono što nisam bila ja, a dobar dan posebnosti i hrabrosti. Dobar dan Ivana, tebi i tvojoj odluci da je dosta. Sve sam pokušala, dala apsolutno sve od sebe, ali kad je dosta, dosta je. Nije to klasično odustajanje, to je jednostavno mirenje i spoznavanje sebe. Tako je jer želim da je tako.

I šetat ću sama, tražiti ljepotu u svakoj latici, razumijevanje u svakoj kapi kiše. Društvo će mi biti životinje, domaće i divlje, cvijeće i drveće i pokoja osoba koja razumije, kojoj je potrebno isto. Plesat ću i pjevati tako glasno i jako, slavit ću život i postojanje sa svim onim što mi je dano. Veselit ću se tuđoj sreći i diviti normalnosti. Prihvaćat ću otvorenog srca život stvoren prema tuđim željama onakav kakav su si kreirali. Poštivat ću njihove odluke, izbore, stilove i poglede, ali svoj ću zadržati sebično za sebe.

Svoj svijet jednostavan i sređen, prirodan i savršen u svim svojim nesavršenostima. Istim stazama koračat ću tisućiti puta i doživjeti ih na drugi način. Utabat će staze drugi, pripitomiti, ali ona divlja vatra u meni tražit će nove staze, premda će se starima najradije vraćati. Nova iskustva donijet će novi spašeni životi.

Dijelit ćemo i graditi suživot, osluškivati i poštovati potrebe jedni drugih i osmijeh nam neće silaziti s lica. Bez puno promišljanja i analiziranja, samo prihvaćanje onoga što je tu i sada.

I cijeniti život, svaki njegov plod stvoren s ciljem i isto tako nestvoren s ciljem. Ubirati plodove vrijednim naboranim rukama i hraniti i tijelo i dušu ljubavlju. Uzgojeni brižnim radom i predanošću, pobrani kao nagrada, kao trofeji rada.

I možda nekome još mogu pomoći, možda svojom sebičnošću i zadovoljstvom vlastitog postojanja i primjerom pokažem da se može. Da se mogu tražiti izlazi i da možemo promijeniti kompas, da nije nužno imati djecu, da bi čovjek imao sretan i ispunjen život.

Možda ću se ovim baviti ozbiljnije

I onda vikend uživancija sa svim čarima i kreacijama stvorenih uglavnom vlastitim radom u slozi i zadovoljstvu, a vatrica upotpunjava kulisu i grije baš onako kako treba.

Svega po malo, a srce grije milina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s